Людям з порушення зору Звичайна версія

Хто визначає ціну на українські активи: ринок чи суди? Відбувся брифінг, присвячений продажу Іллічівського порту та олійно-жирових комбінатів

19.06.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

19.06.2019 відбувся брифінг, на якому представники ФГВФО і компанії DebtX оприлюднили деталі підготовки і продажу пулу кредитів АТ «ДЕЛЬТА БАНК», у заставі за якими були передані працюючі потужності олійно-жирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура в порту м. Чорноморськ.

«Ситуація навколо продажу цих активів є одним із кричущих випадків, про які Фонд говорить постійно. Навколо нього відбувалось масове банкрутство компаній-позичальників, а з мого особистого досвіду банкрутства часто бувають керованими, спрямованими на заниження вартості активу. Крім того, ми мали справу з оскарженням договорів застави – з іще однією популярною схемою крадіжки і знецінення активів, на яку ми постійно звертаємо увагу. І коли після всіх «оборонних» заходів Фонду таки вдалось зберегти хоч якусь вартість активу, коли було проведено 15 торгів, сформувалась ринкова ціна, ми зіткнулись з іще однією класичною схемою – з зупинкою торгів через рішення суду», - повідомила заступниця директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

Як повідомляв Фонд гарантування, на аукціоні, що відбувся 07.06.2019, перемогла ТОВ «ФК «СКАЙ» з ціною 182,5 млн грн. Раніше, у березні 2019 року, ця сама компанія перемогла в аукціоні з продажу цих же активів, запропонувавши 906,2 млн грн. Однак тоді угоду за результатом торгів було зірвано судовою забороною за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах.

«Торги за участю трьох учасників, на яких актив отримав ціну у 906 млн грн, засвідчили, що до нього є інтерес, навколо нього існує справжня конкуренція, - повідомив Директор департаменту з консолідованого продажу активів ФГВФО Тарас Єлейко. –Розуміючи цей інтерес, на наступних торгах ми обмежили максимальне зниження ціни на рівні 50% від початкової. Однак, ставки учасниками не були зроблені, і на наступних торгах ціна була знижена на 60%, потім – на 70% і зрештою на 80%», - зауважив Тарас Єлейко.

За словами директора з міжнародних операцій та розвитку бізнесу компанії DebtX Гіфорда Веста, при підготовці торгів DebtX були проведені консультації щодо продажу активу з більш як 500 найбільшими гравцями ринку в Європі і з представниками українського ринку. І коли результат торгів був поставлений під сумнів судовим рішенням за позовом сторони, яка не брала участі в торгах, це серйозно вплинуло на конкурентну ситуацію. Гіфорд Вест повідомив, що за 20 років роботи на міжнародному ринку проблемних позик компанія вперше зіткнулась з подібною ситуацією.

Він також поінформував, що за відгуками міжнародних інвесторів, в Україні є цікаві активи, але інвестори не можуть почуватись захищеними, коли не мають впевненості в ухваленні справедливих судових рішень.

Докладніше про підготовку і продаж активів Дельта Банку – на відео з брифінгу. 

Презентація: "Хронологія продажів пулу активів Дельта Банку"Дельта Банку".