Людям з порушення зору Звичайна версія

Цього тижня на розгляді у судах - позови Фонду до пов’язаних осіб 17 банків

04.04.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть 19 позовів Фонду гарантування вкладів до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам.

Зокрема, у середу 5 квітня продовжиться підготовче засідання Господарського суду м. Києва у справі за позовом Фонду до власника Банку «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» К. Жеваго про відшкодування збитків, завданих Банку та його кредиторам (справа №910/268/23). Сума позову складає близько 46 млрд грн.

Нагадаємо, позов Фонду спрямований на стягнення відшкодування збитків, завданих Банку шляхом схемного виведення коштів через кредитування компаній, пов’язаних з власником Банку. Ці компанії не повернули отримані кредити та у більшості виявились неплатоспроможними, що стало головною причиною неплатоспроможності Банку та браку коштів для повного розрахунку з його кредиторами. Докладно про ці та інші схеми, виявлені у Банку, - за посиланням.

Попереднє підготовче засідання за вказаним позовом відбулось 29 березня.

Крім того, 28 березня відбулось засідання Касаційного господарського суду Верховного Суду щодо прийняття до розгляду позову Фонду проти пов’язаних осіб АТ «ДЕЛЬТА БАНК», зокрема, його головного акціонера М. Лагуна. У позові йдеться про відшкодування збитків, завданих Банку та його кредиторам, на 22,86 млрд грн (справа №910/21280/21). За підсумками засідання справу передано на розгляд об’єднаної палати Верховного Суду.

Раніше Господарський суд м. Києва не прийняв до розгляду позов Фонду за вказаною справою, пославшись на правила об’єднання вимог. Проте Північний апеляційний суд м. Києва скасував це рішення та постановив прийняти до розгляду позов Фонду. Відповідачі намагаються оскаржити це рішення апеляційної інстанції у Верховному Суді.

Збитки АТ «ДЕЛЬТА БАНК» були спричинені виведенням з нього активів, зокрема, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Докладніше – за посиланням. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році і браку коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку.