Людям з порушення зору Звичайна версія

Цього тижня на розгляді у судах - позови Фонду до пов’язаних осіб 17 банків

27.03.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть 19 позовів Фонду гарантування вкладів до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам.

Зокрема, у вівторок 28 березня Верховний Суд розгляне позов Фонду проти пов’язаних осіб АТ «ДЕЛЬТА БАНК», у тому числі його головного акціонера М. Лагуна, про відшкодування збитків, завданих Банку та його кредиторам на 22,86 млрд грн (справа №910/21280/21).

Нагадаємо, раніше Господарський суд м. Києва не прийняв до розгляду позов Фонду за вказаною справою, пославшись правила об’єднання вимог. Проте Північний апеляційний суд м. Києва скасував це рішення та постановив прийняти до розгляду позов Фонду. Відповідачі намагаються оскаржити це рішення апеляційної інстанції у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

Збитки АТ «ДЕЛЬТА БАНК» були спричинені виведенням з нього активів, починаючи з 2011 року, зокрема, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Докладніше – за посиланням. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році і браку коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку.

29 березня у відкритому режимі відбудеться чергове підготовче засідання Господарського суду м. Києва у справі за позовом Фонду до власника Банку «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» Костянтина Жеваго про відшкодування збитків, завданих Банку та його кредиторам. Нагадаємо, сума позову складає близько 46 млрд грн.

«Усі справи, ініційовані Фондом, мають на меті повернення кредиторам та державі коштів, що були незаконно виведені з банків, - наголосив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Віктор Новіков. - Тому Фонд і надалі активно боротиметься за повернення активів, які у перспективі мають бути спрямовані громадянам, бізнесу та державі».