Людям з порушення зору Звичайна версія

Недовіра інвесторів до судової системи України – основний негативний фактор розвитку ринку стресових активів

27.06.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Чотири роки тому Фонд гарантування вкладів почав формувати вторинний ринок стресових активів, і вже сьогодні в аукціонах з продажу активів неплатоспроможних банків беруть участь не тільки українські, а й іноземні інвестори. Як розповів в радіоефірі директор департаменту консолідованого продажу активів Тарас Єлейко, наразі забезпечені рівні умови для участі в торгах  як міжнародних, так і локальних інвесторів, що сприяє розвитку конкурентного прозорого ринку проблемних активів.

Фонд, використовуючи найкращу світову практику, створив прозору систему продажів та забезпечив доступ до торгів будь-якої особи за подачі мінімального пакету ідентифікуючих документів та внесення гарантійного внеску. Всі торги починаються з балансової вартості активу, виставленого на продаж. Далі, за голландською моделлю аукціону з покроковим зниженням ціни, гравці мають можливість самостійно визначити ринкову вартість запропонованого активу.

Проте, враховуючи особливості деяких активів або їх пулів, продаж може тривати роками. Зокрема, до таких складних активів належать права вимоги за кредитними договорами, у заставі яких виступають великі об’єкти нерухомості, як-то ТРЦ «Республіка», стадіон «Чорноморець» чи працюючі потужності олійно-жирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура в порту м. Чорноморськ. Саме застава привертає увагу інвесторів, проте, щоб стати її власником, необхідно пройти через низку судів. Однак через непрогнозованість судових рішень більшість потенційних покупців, як українських, так і міжнародних, не готові витрачати кошти на придбання цих активів. Покупці не можуть бути впевнені, що отримають справедливе рішення. Цей же чинник суттєво впливає і на ціну таких активів, значно її понижуючи.

Детальніше про продаж найбільших активів неплатоспроможних банків та особливості впливу судових рішень на перебіг торгів Тарас Єлейко розповів в ефірі радіопрограми «Ризик без меж».

Нагадаємо, 19 червня 2019 року відбувся брифінг на тему «Хто визначає ціну на українські активи: ринок чи суди?», під час якого представники Фонду гарантування вкладів і компанії DeptX оприлюднили деталі підготовки і продажу пулу кредитів АТ «ДЕЛЬТА БАНК», у заставі за якими були передані працюючі потужності олійно-жирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура в порту м. Чорноморськ.