Людям з порушення зору Звичайна версія

Про «Чорний список», «Золотий принтер» і інші багатомільйонні оборудки у банку «Дельта» розповіла в ефірі радіо заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів С. Рекрут

31.01.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Загальна сума збитків, завданих банку діями колишніх власників та інших посадових осіб АТ «Дельта Банк», перевищує 38 млрд грн. Про схеми, за допомогою яких здійснювалось виведення, розповіла 28 січня 2019 р. в ефірі однієї з радіостанцій заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів С. Рекрут.

Нагадаємо, рішення про виведення банку з ринку було ухвалено НБУ в березні 2015 року. На той момент фінустанова була четвертою в Україні за розміром активів і входила до переліку «системних» банків. «Коли Фонд гарантування розпочав роботу у банку, виявлені там схеми вразили представників Фонду вигадливістю і масштабністю виведення коштів. З частиною цих махінацій представники Фонду зіткнулись вперше у своїй практиці» - повідомила С.Рекрут. Серед наведених нею схем – так званий «Чорний список».

Суть її полягала в тому, що упродовж 2012-13 р. р. на ім’я того чи іншого реального клієнта, який мав у банку кредитний ліміт, цей ліміт збільшувався без відома власника на 100 тис грн. Після цього кошти видавалися готівкою підставним особам за підробленими документами через 2 відділення банку у Києві. Загалом сума, виведена у такий спосіб, досягла 4,5 млрд грн.

За фактами незаконного виведення коштів з АТ «Дельта Банк» до правоохоронних органів спрямовано майже 600 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, у 14 з них фігурантами виступають колишні власники і керівники банку, у 219 – колишні посадові особи банку.

Довідково: Вкладникам АТ «Дельта Банк» Фондом виплачено 15,7 млрд грн гарантованих вкладів. При цьому сума надходжень від продажу та управління активами банку на 01.01.2019 р. становить 11 млрд грн.

Деталі цієї та інших схем, що масово застосовувались в АТ «Дельта Банк» - в інтерв’ю С.Рекрут.