Людям з порушення зору Звичайна версія

АТ «Дельта Банк» поновив права іпотекодержателя за договорами, що забезпечують виконання зобов’язань за кредитами, заборгованістю у 2,6 млрд грн

22.10.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

На виконання рішення суду у справі №910/7084/16, яким було підтверджено недійсність договору застави майнових прав, укладеного АТ «Дельта Банк» з Державною іпотечною установою незадовго до визнання банку неплатоспроможним, банком були вжиті відповідні дії та повернуті собі права іпотекодержателя за кредитами трьох крупних позичальників – юридичних осіб, загальна заборгованість за якими на поточну дату становить майже 2,6 млрд грн.

Як відомо, у зв'язку із наявністю у Договорі забезпечення ознак нікчемності, передбачених частиною третьою статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», уповноважена особа Фонду звернулася до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до ДІУ про визнання такого Договору застави недійсним та застосування наслідків його недійсності.  Предметом застави за спірним правочином були майнові права за кредитними договорами, укладеними банком з великими позичальниками-юридичними особами, заставною вартістю більше 1,2 млрд грн.

Справа розглядалася судами неодноразово, рішенням Верховного суду України від 19 липня 2018 року було відмовлено ДІУ в задоволенні касаційної скарги та залишено в силі рішення суду, яким визнано недійсним Договір застави майнових прав та застосовано наслідки його недійсності шляхом припинення обтяжень на користь ДІУ (припинення за останньою прав Іпотекодержателя та вилучення відповідних обтяжень, внесених на користь Установи).

Таким чином, судом було встановлено, що зазначений договір був вчинений АТ «Дельта Банк» до дня визнання його неплатоспроможним всупереч вимог законодавства, а також обмежень, які існували в період проблемності банку. Зокрема, окремому кредитору (ДІУ) були надані переваги/пільг, наслідком чого стала відмова банку від власних активів.

На виконання рішень судів, у вересні та жовтні 2018 року АТ «Дельта Банк» були поновленні права іпотекодержателя за низкою договорів іпотек, які забезпечують виконання зобов’язань за кредитними договорами, загальна заборгованість за якими на поточну дату становить біля 2,6 млрд грн.

Зазначені дії  надають можливість АТ «Дельта Банк» як забезпечити належну процедуру стягнення заборгованості за кредитами, так і здійснювати продаж майнових прав за цими кредитами разом з іпотекою, що сприятиме підвищенню продажної привабливості активів. Отримані ж кошти від управління та продажу активами будуть використані для погашення вимог кредиторів у відповідності до черговості, встановленої Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».