Людям з порушення зору Звичайна версія

Верховний Суд своїм рішенням не дозволив групі позичальників вивести з АТ «Дельта Банк» активи на суму 418 млн грн

11.09.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

У справі щодо спроб групи позичальників АТ «Дельта банк» визнати недійсними дев’ять кредитних договорів на загальну суму майже 450 млн грн та вивести з-під іпотеки ліквідну заставу, – винесено остаточний вердикт. Верховний Суд України залишив без змін рішення апеляційної інстанції, яким скасовувалось рішення Печерського районного суду м. Києва, що дозволяло вивести з АТ «Дельта Банк» активи на 418 млн грн (справа №757/61632/16-ц, судовий спір між банком та групою компаній Кавицьких).

За 10 місяців перебування справи у суді касаційної інстанції її розгляд відкладався десять разів, у тому числі у зв’язку із порушенням позивачами норм процесуального права. Про такі випадки АТ «Дельта Банк», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Національний банк України невідкладно повідомляли суд, засоби масової інформації та громадськість.

Враховуючи неухильний контроль з боку Фонду гарантування та АТ «Дельта Банк» за станом розгляду судом цієї справи, оперативне та своєчасне реагування на спроби позивача затягнути процес чи ввести суд в оману, Верховним Судом було винесено остаточний вердикт у цьому протистоянні, згідно з яким підтверджено відповідність законодавству України кредитних договорів та договорів, які забезпечують їх виконання.

Нагадаємо, у грудні 2016 року до Печерського районного суду м. Києва було подано заяву за позовом фізичних осіб – власників бізнесу до АТ «Дельта Банк» з вимогами визнати недійсними кредитні договори та договори іпотеки, згідно з якими у забезпечення було передано комерційну нерухомість у центрі Києва, загальною площею майже 2 тис м2.

Це приміщення, у яких зараз знаходяться офіси та магазини одягу й аксесуарів luxury-сегменту. Об’єкти розташовуються на вул. Хрещатик (Пасаж), вул. Володимирській та вул. Городецького. Ще один із переданих у заставу банку об’єктів – на вул. Сагайдачного – перебуває на реконструкції.  

Крім того, у заставі банку – земельні ділянки, загальною площею 1,1682 га, що розташовуються в Обухівському районі Київської області. Цільове призначення – «для будівництва готельно-ресторанного та торгівельно-розважального комплексу». Ділянки розташовуються на фасадній стороні новообухівської траси, неподалік популярних ресторанних комплексів.  

Також у забезпечення за договорами передано корпоративні права юридичних осіб у розмірі 100% їх статутного капіталу та договори поруки з юридичними та фізичними особами.

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 27.03.2017 у справі № 757/61632/16-ц позов було задоволено частково та визнано недійсними 8 кредитних договорів та 8 іпотечних договорів, припинено обтяження за іпотечними договорами у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

19 жовтня 2017 року Апеляційним судом м. Києва задоволено апеляційні скарги уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Дельта Банк» та Національного банку України, скасовано згадуване Рішення Печерського районного суду.

Рішення Печерського районного суду м. Києва, яке уже через півроку було нарешті скасовано, перешкодило проведенню торгів з реалізації прав вимоги за цими активами ще у квітні 2017 року.

Наразі уповноваженою особою вживатимуться відповідні процесуальні заходи в інших судових справах з метою якнайшвидшого стягнення заборгованості або продажу активів.