Людям з порушення зору Звичайна версія

Суди підтвердили недійсність всіх договорів застави та відступлення права вимоги між «Дельта Банком» та ДІУ на загальну суму 3,8 млрд грн

01.03.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Недійсність трьох договорів застави та відступлення права вимоги між «Дельта Банком» та Державною іпотечною установою (ДІУ) на загальну суму 3,8 млрд грн підтверджена судовими рішеннями, які вже набрали законної сили.

Останнє з них було прийняте 20 лютого 2018 року Київським апеляційним господарським судом у справі №910/7084/16. Він залишив без задоволення апеляційну скаргу ДІУ та повністю погодився з рішенням суду першої інстанції. Ним було визнано недійсним договір застави майнових прав та застосовано наслідки його недійсності шляхом припинення обтяжень на користь ДІУ.

Таким чином, суд встановив, що зазначений договір був вчинений АТ «Дельта Банк» до дня визнання його неплатоспроможним всупереч вимог законодавства, а також обмежень, які існували в період проблемності банку. Зокрема, окремому кредитору (ДІУ) були надані переваги/пільг, наслідком чого стала відмова банку від власних активів.

Це судове рішення підтвердило належність вказаних активів (майнові права за кредитами вартістю більше 1,2 млрд грн) саме АТ «Дельта Банк» та надає право безперешкодно виставити їх на продаж. Кошти, які надійдуть, будуть використані для погашення вимог кредиторів у відповідності до черговості, встановленої Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Попередні рішення судів у спорах між Банком та ДІУ набрали законної сили восени 2016 року (справа №910/7083/16 – на 1,2 млрд грн та справа №910/6052/16 – на 1,4 млрд грн).