Людям з порушення зору Звичайна версія

Суд підтвердив незаконність передачі «Дельта Банком» майнових прав на 1,3 млрд грн компаніям, які афілійовані з рітейлером електроніки

30.11.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Суд підтвердив незаконність передачі «Дельта Банком» майнових прав за кредитними договорами на загальну суму 1,3 млрд грн компаніям, які афілійовані з рітейлером продажу електроніки та побутової техніки.

До введення тимчасової адміністрації «Дельта Банк» уклав договір про заставу майнових прав за кредитами фізосіб на понад 830 млн грн, який забезпечував виконання банком зобов’язань перед ТОВ «Фламенко». Тоді предмет застави був оцінений сторонами у сумі 331,55 млн грн, тобто, майже в 2,5 рази менше ніж вартість майнових прав.

Аналогічний договір був підписаний також і з ТОВ «САВ-Дістрибьюшн» про переуступку права за кредитними договорами, укладеними банком з фізичними особами-позичальниками, загальною вартістю понад 560 млн грн. За домовленістю сторін предмет застави визначено у сумі 226 млн грн, тобто, також в 2,5 рази менше від балансової вартості.

Уповноважена особа Фонду гарантування виявила, що вказані договори є нікчемними. Ознаки нікчемності вказаних договорів підтвердили і відповідні рішення Господарського суду міста Києва (справи №910/83/16 та №910/79/16).

Разом з цим, згадані судові рішення, які набрали законної сили, підтвердили належність переданих у заставу активів (майнові права за кредитами вартістю більше 1,3 млрд грн) саме АТ «Дельта Банк» та дає можливість здійснювати безперешкодно його реалізацію. Отримані кошти будуть використані для погашення вимог кредиторів банку.