Людям з порушення зору Звичайна версія

Судові рішення про незаконність ліквідації неплатоспроможних банків можуть мати негативні наслідки для їх вкладників та кредиторів

08.12.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Судові рішення про незаконність ліквідації неплатоспроможних банків можуть мати негативні наслідки для їх вкладників та кредиторів. Натомість, користь від таких рішень матимуть колишні власники цих банків.

«За нашим переконанням, акціонери використовуватимуть такі рішення виключно для виведення ліквідних активів, кошти від реалізації яких повинні спрямовуватись на задоволення вимог кредиторів. Про відновлення роботи неплатоспроможного банку не може бути й мови. По-перше, немає законодавчого механізму цього процесу, по-друге, якби переслідувалась саме така мета, то акціонери провели б докапіталізацію банку ще до  визнання банку неплатоспроможним», - переконаний заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Андрій Оленчик. За його словами, перше, що роблять акціонери, коли судове рішення набирає законної сили – переоформляють нерухоме майно банку на інших суб’єктів господарської діяльності. Після цього відбувається низка його перепродажів.

«Дивно, коли вкладникам неплатоспроможних банків такі рішення подають, як перемогу. Адже у них на очах виводять активи, продаж яких давав їм шанси повернути свої кошти» - зазначив Віктор Новіков, директор юридичного департаменту Фонду, - «Виникає реальна загроза втрати майна банку через те, що Фонд не може оплатити заробітну плату працівникам банку, плату за охорону, комунальні послуги тощо».

Водночас, Фонд гарантування відмічає конструктивну роботу окремих громадських організацій, створених вкладниками неплатоспроможних банків, які контролюють процес повернення коштів кредиторам банків за рахунок продажу активів. Наприклад, ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк» активно співпрацює з уповноваженою особою Фонду, відстоюючи інтереси банку в судах. Судові рішення на користь АТ «Дельта Банк» дозволяють повернути виведені активи на баланс банку, що збільшує ліквідаційну масу, за рахунок якої задовольняються вимоги кредиторів.