Людям з порушення зору Звичайна версія

Відбулося відкрите засідання спільної робочої групи ФГВФО та громадської організації «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк»

28.01.2016

26 січня 2016 року відбулося відкрите засідання спільної робочої групи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) і Громадської організації «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк», у якому взяли участь представники Фонду гарантування, Спілки вкладників АТ «Дельта Банк», уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації АТ «ДЕЛЬТА БАНК» та представники громадської ініціативи «Відкритий Суд». До участі у відкритому засіданні також були запрошені журналісти економічних видань.

Основною темою обговорення було питання активів АТ «ДЕЛЬТА БАНК», і, зокрема судових справ щодо оскарження операцій, здійснених банком на стадії проблемності з метою виведення активів. За словами уповноваженого на ліквідацію АТ «ДЕЛЬТА БАНК» Владислава Кадирова Фонд в судовому порядку намагається повернути виведені активи на суму більш, ніж 20 млрд грн. з метою подальшої реалізації та розрахунків з кредиторами банку. Голова «Спілки вкладників АТ «Дельта Банк», Роман Бадаліс повідомив, що їх організація ініціює проведення відкритих судових засідань і запрошення на них представників громадської організації «Відкрита Україна», які будуть вести їх відеофіксацію з метою забезпечення гласності процесу, що є особливо важливим для 35 тисячі вкладників «ДЕЛЬТА БАНКУ» із вкладами понад гарантовану суму.

Заступник директора-розпорядника Андрій Оленчик зазначив, що Фонд виявляє і оскаржує операції неплатоспроможних банків, спрямовані на виведення активів для того, щоб повернути борги кредиторам банку, якими є вкладники, чиї вклади перевищують 200 тис., малий та середній бізнес, державні установи, що мали рахунки в банку, тощо. Крім цього, Фонд продовжить співпрацю з правоохоронними органами з метою розслідування фактів доведення банків до неплатоспроможності. У Фонді вже створено департамент розслідування протиправних діянь та розпочато співпрацю з експертами групи Світового банку з питань повернення виведених активів. Також триває реалізація пілотних проектів з проведення комплексного аналізу (forensic audit) неплатоспроможних банків із залученням міжнародних аудиторських компаній. Андрій Оленчик наголосив, що у справі повернення виведених активів для Фонду дуже важливою є співпраця з об’єднаннями вкладників та кредиторів і громадянським суспільством.